Bezoek leerlingen Mariaschool naar Holocaust Namen Monument in Amsterdam

Op 20 april gaan bestuursleden mee naar Amsterdam en krijgen een rondleiding in het Joods Cultureel Kwartier. Het nieuwe Holocaust Namenmonument wordt uiteraard ook bezocht. 

Foto's hiervan  zullen wij na het bezoek publiceren.

Struikelstenen

Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

 

Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst

gegraveerd.  De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn.

 

Bovenstaande personen hebben geen graf, maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan.

 

Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd.

 

Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland zijn ze nu ook te vinden in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland en dus ook in Zandvoort in de Dr.Joh.G. Mezgerstraat.

 

Gastles op de Mariaschool april 2019

Eén van onze bestuursleden heeft op de Mariaschool een gastles gegeven.

De leerlingen waren onder de indruk van de verhalen over de Holocaust en met name over de geschiedenis van  Joods Zandvoort.

 

Educatie

Onderwijs

 

De Stichting stelt zich onder andere ten doel leerlingen van het basis onderwijs in Zandvoort uit de groepen 7 en 8 kennis te laten nemen van wat er met de Joodse inwoners van Nederland en die in Zandvoort in het bijzonder is gebeurd.

 

Twee bestuursleden van de stichting bezoeken eind april begin mei de basisscholen in Zandvoort. Daar vertellen zij in een gastles het verhaal van de Holocaust.

Er wordt ook dieper ingegaan wat er met Joodse kinderen van hun leeftijd is gebeurd en welke impact dat heeft gehad op  hun leeftijdgenootjes van die tijd.

 

De bestuursleden van de stichting stellen vragen aan de leerlingen en gaan met ze in gesprek. Dit leidt niet zelden tot verrassende en ook emotionele verhalen.

 

De stichting blijft deze gastlessen verzorgen zolang scholen er behoefte aan hebben. Tevens laten wij zien welke documentatie er is over de Holocaust in het algemeen en welke websites de leerlingen kunnen raadplegen. 

Het verhaal van de familie Bendix

In de krant van zaterdag 4 mei 2019 werd onderstaand verhaal gepubliceerd van de wanhopige familie uit Zandvoort.

Het verhaal van Levie Moscoviter

 

 

 

Freddy Moscoviter met een buurmeisje op de Zandvoortse boulevard,

begin 1940.

Levie Moscoviter was zeer actief rond de Synagoge en in het schoolwezen, met zijn tweede vrouw was hij een bekend figuur onde de Joodse Zandvoorters. Hij handelde in dameshoeden, mode en kinderkleding onder de firmanaam Het Sporthuis.

Het doek viel voor Moscoviter op 25 oktober 1941.

Net als alle andere Joodse winkeliers moest hij op last van de Wirtschaftprüfstelle zijn winkelvoorraad laten taxeren. De voorraad werd getaxeerd op Hfl. 1500,=. Hiervan kreeg hij zelf Hfl. 300,= voor zijn levensonderhoud. De rest van het geld bleef in bewaring, hiervan heeft Moscoviter niets meer terug gezien.

 

Levie Moscoviter en zijn gezin kwamen om in het concentratiekamp, inclusief de pas driejarige Freddy en zijn pasgetrouwde dochter Marianne Blitz-Moscoviter.

Van de Joodse inwoners uit de Zeestraat vonden in de vernietigingskampen 50 personen de dood, naast drieënvijftig uit de Kostverlorenstraat, eenentwintig uit de Mezgerstraat, zeventien uit de Haltestraat en de Koninginneweg, twaalf uit de Gerkestraat en Bredrodestraat, elf van de Wilhelminaweg en tien uit de Kerkstraat.

In totaal vonden, verspreid over heel het dorp, meer dan driehonderd Joodse inwoners van Zandvoort tijdens de oorlog de dood.

Het verhaal van Meijer Rood

 

 

 

Brood Bakkerij Meijer Rood

Haltestraat 35.

De advertentie in de krant.

 

Meijer Rood vestigde zich in Zandvoort toen hij in 1924 een vergunning van B&W had gekregen om op het adres Dr. J. Mezgerstraat nr. 6 een bakkerij op te richten.

Ook kreeg hij toestemming om op dat adres alcoholvrije dranken te verkopen.

Twee jaar later nam hij de elektrische luxe bakkerij over van de heer S.Sijtsma, die naar eigen zeggen bekroond was voor zijn bakkerswerk op internationale tentoonstellingen.

Deze bakkerij was gevestigd in de Haltestraat nr. 31 Meijer Rood was getrouwd met Johanna Rood- Braaf. Meijer was geboren in Maarssen en zijn vrouw in Bellingwolde. Zij kregen 1 kind, Berjen Aleida die op 22 juni 1927 in Zandvoort werd geboren.

In dat jaar opende Meijer Rood een filiaal aan de Strandweg.

 

Meijer Rood. Maarssen, 10 maart 1893 – Auschwitz, 12 februari 1943. Bereikte de leeftijd van 49 jaar. Beroep: Bakker

Johanna Rood-Braaf. Bellingwolde, 5 oktober 1894 – Auschwitz, 12 februari 1943. Bereikte de leeftijd van 48 jaar.

Betjen Aleida Rood. Zandvoort, 22 juni 1927 – Auschwitz, 12 februari 1943.

Bereikte de leeftijd van 15 jaar.

 

Auschwitz 70 jaar later

Deze Drone video werd opgenomen door de BBC en toont het Auschwitz-Birkenau concentratiekamp als het nu is – 70 jaar nadat het werd bevrijd door Sovjet soldaten. Het kamp in Polen wordt nu onderhouden als een World Heritage Site en wordt elk jaar bezocht door duizenden toeristen en overlevenden.

Auschwitz

Een kind stelt vragen aan Eva Schloss overlevende van de Holocaust

Sobibor overlevende doet zijn verhaal.